Landbouw verbeteren in vier stappen

Een tiental gezinnen samenbrengen die geïnteresseerd zijn in ecologische landbouw. Daarmee start onze partner Solidaridad haar werking in een dorp. Stap voor stap gaan ze aan de slag.

Stap 1: erosie vermijden

Het belangrijkste is dat de bovenste, vruchtbare grondlaag op de bergflank blijft liggen. Want als er erosie is, heeft zaaien geen zin. Dus zijn er terrassen of andere structuren nodig. Daarom leren de mensen eerst om de hellingsgraad van hun terrein te meten. Hoe schuiner de helling, hoe meer structuren er nodig zijn.

Stap 2: zelf meststoffen en compost leren maken

Natuurlijke meststoffen kan je overal vinden: bladeren van bomen, oogstafval zoals verhakkelde maisstengels, loof van bonen dat zeer vruchtbaar is, mest van dieren voor wie dieren heeft… Op die manier moet je niet naar dure, chemische middelen grijpen. Andere voorbeelden zijn de as van het vuur dat mensen maken. Of gist leren gebruiken voor wie van nul begint. Verder worden er pesticiden gemaakt van zeep, pikante pepers, etc. Die worden als natuurlijke sproeistof gebruikt.

Stap 3: planten beschermen tegen wind en te sterke zon.

Limoengras tussen de broccoli
Dat kan met “levende” barrières zoals suikerriet, limoengras of ananas. Limoengras doet hetzelfde als duingras aan zee: voorkomen dat zand wegwaait. Bovendien kan je het afknippen en er thee van maken. Suikerriet werkt ook heel goed als windscherm, net als ananas, een plant die bovendien ongedierte afweert. Stenen zijn dan weer bruikbaar op zeer bergachtige terreinen waar sowieso veel stenen liggen.

Stap 4: nieuwe gewassen leren verbouwen

Limoengras tussen de broccoli

In de warmere streken kunnen mango, sinaasappel, limoen en bananen (waaronder bakbananen) heel goed aarden. In heel warme streken komt daar pruim bij, in de koudere appel en abrikoos. Zelf zouden de mensen die fruitbomen nooit kopen: in het dorp zijn ze niet te koop, en ze zijn bovendien duur. Daarom koopt Solidaridad hun eerste fruitbomen bij grote telers buiten het dorp. Eenmaal die eerste fruitbomen vruchten dragen, kopen de landbouwers vaak zelf extra bomen.

Eenmaal de families een betere oogst hebben, kunnen ze een deel ervan op de markt verkopen.

Share This